Preskoči na glavni sadržaj

Od špilje do robota za čišćenje

Od špilje do robota za čišćenje

Od kada i zbog čega čistimo?
Potreba za čišćenjem i njena povijest dosežu više tisuća godina unatrag u prošlost. Već su i praljudi – a naročito njihove žene – čistili, pošto su njihove pećine nakon izvjesnog vremena postajale suviše tijesne da bi u njih mogle  stati kosti svih potamanjenih životinja. A da i ne govorimo o tome, koliko gareži ostaje nakon loženja bez dimnjaka! Tako ženi pračovjeka nije preostajalo ništa drugo, već da pored ubiranja bobica barem ponekad pomete pećinu, ako već nije radije potražila neki drugi bivak.
Dok je Stari vijek bio opće poznato čist, uz tekuću i toplu vodu, sluge i robove nižeg reda, čija je dužnost bilo spremanje, Srednji vek je stekao naročito „mračnu” reputaciju. Pored neprekidne borbe protiv vandala, barbara i vještica, ovo doba još karakteriziraju pandemije kuge i lepre (i to upravo zbog neodgovarajućeg održavanja higijene i nerješenog odvoda otpadnih voda). Novi vijek je postalo doba držanja slugu i spremačica, a danas je već došlo vrijeme i robota za održavanje čistoće.
Ne može dakle  se poreći neophodnost čišćenja. Čistimo prvenstveno iz higijenskih razloga, međutim ni estetski aspekti se ne smiju zanemariti. Neuredan i prljav stan nam može podjednako uticati na psihičko i fizičko zdravlje. Kako su danas već čisto odijelo i osobna higijena prirodna stvar, tako je i čist, uredan stan integralni dio našeg života.
ccwomen1.jpgČistoća je pola zdravlja

Nakon srednjevjekovnog primjera ne može se poreći činjenica da je čistoća zaista pola zdravlja. Međutim, veoma je izvesno da se ona ne bi trebala postići pomoću kemikalija koje se danas mogu kupiti na svakom koraku. Zbog čega? U prosječnom domaćinstvu možemo naći najmanje pet vrsta sredstava za čiščenje. Vi ih imate više? Nismo sigurni da je to baš dobra vijest! Pođimo u ostavu da provjerimo koliko sredstava za čišćenje sadrže tvari štetne po zdravlju! Deset od deset? Postoje prilične šanse za to!

Sredstva za čišćenje
Najčešće opasne tvari koje se mogu naći u proizvodima
Mogući štetni uticaji opasne tvari na zdravlje
sredstva za dezinfekciju
fenoli (phenolum)
izuzetno otrovni, zapaljivi, mogu da utiču na centralni nervni sistem, rad srca, bubrege, ili da prouzročiti respiratornu insufijenciju
sredstva za čišćenje slivnika, rerni i WC školjki
klorovodonična (sona) kiselina
otrovna, korozivno dejstvo na kožu, sluzokožu, oči i disajne puteve, može da prouzrokuje opekotine i oštećenje tkiva, njeno udisanje može dovesti do plućnog edema, ako se proguta može uzrokovati smrt
sredstva za čišćenje poda, lak (sjaj) za pod, lak (sjaj) za namještaj
dietilen-glikol
može dovesti do oštećenja bubrega, jetre i centralnog nervnog sistema, ako se proguta može uzrokovati smrt
sredstva za otklanjanje fleka
perhloretilen
korozivno dejstvo na kožu, sluzokožu, oči i disajne puteve, iritira kožu, oči i disajne puteve, može uticati na centralni nervni sistem, i  prouzročiti gubljenje svijesti
amonijum hidroksid
korozivno dejstvo na kožu, sluzokožu, oči i disajne puteve, iritira kožu, oči i disajne puteve, u većim količinama njegovo udisanje može  prouzročiti edem grkljana
sredstva za čišćenje prozora i staklenih površina
amonijum
u kontaktu sa kožom, očima i disajnim putevima ima izjedajuće dejstvo, u većim količinama njegovo udisanje može  prouzročiti   edem grkljana
Izvor: Centers for Disease Control and Prevention Atlanta, USA – http://www.cdc.gov/niosh/ipcs/nicstart.html
Znači, čistoća je pola zdravlja?
U svakom slučaju! ALI, ukoliko koristite kemijska sredstva za čišćenje, za vrijeme spremanja nikako nemojte zaboraviti  uzeti masku i rukavice! Po mogućnosti, za spremanje se obucite u odjevne predmete koje ne može izjedati sredstvo za čišćenje! Pažljivo pročitajte deklaraciju i uputstvo proizvoda! Nemojte mješati kemikalije! Držite ih daleko od prehrambenih proizvoda, na nedostupnom mjestu za djecu i domaće životinje! Neka opasne tvari ne dopru neposredno u tlo, ni na mjesto za kompostiranje, čak ni u razređenom obliku!

Ne zaboravite! Sredstva za čišćenje koja sadrže opasne tvari, štetna su i za ljude, i za sredinu. Kemijska sredstva ulivena u slivnik, dospijevši u kanalizacijski sistem, usporavaju prirodne procese prečišćavanja, pošto uništavaju i bakterije, koje su potrebne za čišćenje vode. Većina sistema za sedimentaciju i prečišćavanje otpadnih voda u osnovi nije izgrađena za obradu kemijskih tvari, i zato, ukoliko opasni otpaci iz domaćinstva napuste sistem u svom izvornom obliku, ugrožavaju prirodne i podzemne vode.

Čisto i zeleno = clean, green: CaliClean

CaliVita Vam od sada pruža efikasnu pomoć i za ekološko čišćenje domaćinstva!
Neka vam vrhunska kvaliteta i prirodni sastojci ne budu ograničeni samo na životne namirnice i dodatke prehrani!
Neka Vam i neposredna sredina bude prirodna, bezbjedna i čista.

Upoznajte sada porodicu ekoloških sredstava za čišćenje CaliClean:
cc01.jpg
- CaliClean all purpose cleaner / sredstvo za čišćenje opće namjene – 946 ml, sa mirisom limuna
cc02.jpg
- CaliClean bathroom cleaner / sredstvo za čišćenje kupatila – 946 ml, sa mirisom limuna
cc05.jpg
- CaliClean toilet cleaner / sredstvo za čišćenje toaleta – 946 ml, bez mirisa
cc04.jpg
- CaliClean glass cleaner / sredstvo za čišćenje prozora i staklenih površina – 946 ml, sa mirisom limuna
cc03.jpg
- CaliClean kitchen cleaner / sredstvo za čišćenje kuhinje – 946 ml, sa mirisom citrusa
Paleta proizvoda CaliClean:
- sastoji se od biološki 100% razgradivih tvari,
- sadrži tvari 100% biljnog porijekla sa površinskom aktivnošću,
- ne sadrži fosfate,
- ne sadrži dioksin,
- osnovni sastojci ne sadrže tvari petrokemijskog porijekla,
- ne sadrži osnovne sastojke životinjskog porijekla,
- nije testirana na životinjama,
- ambalaža je izrađena od materijala pogodnih za reciklažu,
- korišteni prirodni mirisi su u skladu sa standardom IFRA (International Fragrance Association),
- sastojci odgovaraju standardima U.S. EPA*

*Porodica proizvoda CaliClean je dio Američkog programa suradnje sa EPA (Environmental Protection Agency) agencijom. Tako na našim proizvodima može da se pojavi logo DfE (Designed for the Enviroment). A to za kupce znači da su naučnici U.S. EPA proučili sastojke ovih proizvoda, i oni odgovaraju strogim zahtjevima prema kojima ne sadrže štetne tvari za ljudsko zdravlje, ni za sredinu. Korištenjem ovih proizvoda možemo zaštititi životnu sredinu i zdravlje svoje obitelji.
Korištenje proizvoda CaliClean se ni po čemu ne razlikuje od načina upotrebe ustaljenih sredstava za čišćenje sa sadržajem štetnih kemikalija. Njihovu primjenu dodatno olakšava još i ambalaža sa raspršivačem. A ispiranjem praznih flaša, koje nakon upotrebe bez zatvarača i raspršivača, sravnjene odlažemo u selektivni kontejner, još više možemo doprineti zaštiti čovjekove sredine.
Efikasnost sredstava za čišćenje možemo povećati redovnim i temeljnim spremanjem, pošto ne postoji čarobno sredstvo koje će umjesto Vas pospremiti! I uprkos tome, što se masne naslage i kamenac u kupatilu priljepljeni u više slojeva lakše mogu otkloniti pomoću pojačano otrovnih materijala, ipak se mnogo više isplati izabrati nježniju varijantu uz češće spremanje, ali bez opasnih kemikalija. Redovitost i prirodni materijali mogu Vaš dom učiniti zelenijim!

Ako ste već razmišljali o tome kako biste mogli doprineti budućnosti, a ujedno i zdravlju Vaših unuka, ako biste voljeli da Vaša porodica i Vaši ljubimci žive u bezbjednoj i nezagađenoj sredini, ako ne želite opasne kemikalije u svom domu, koristite porodicu sredstava za čišćenje CaliClean!

Pažnja!
Iako je proizvod ekološki, kao sredstvo za čišćenje može izazvati iritaciju, ako dospije u oči ili usta. Držati ga van domašaja djece! U slučaju kontakta sa očima, isperite oči u obilnom mlazu vode u trajanju od 15 minuta, a zatim se obratite svom liječniku! U slučaju gutanja ne smije se izazvati povraćanje, već nakon popijene čaše vode potražite pomoć liječnika!
ccakc1.jpg

Cijena pojedinog proizvoda Caliclean iznosi 53 kn, za Europsku Uniju 7,15 Eur , pakovanje 1 litra, ukoliko naručite tri proizvoda,i otvorite našu potrošačku karticu,poštarina Gratis -akcija za poštarinu vrijedi za Hrvatsku


Naruđbe za Hrvatsku i inozemstvo Caliclean na web shop-u
te putem E mail-a: mirta.mudri@gmail.com

Želim Vam obilje zdravlja,i čist dom obojan ekološkim mirisom Caliclean sredstava za čiščenje

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

APOTEKA IZVOR ZDRAVLJA -za čitatelje iz Bosne

Dragi čitatelji iz Bosne predstavljam Vam

                                                      APOTEKU IZVOR ZDRAVLJA,

kod mene u Caliviti možete naći preko 100 visokokvalitenih prirodnih proizvoda za zdravlje djece i odraslih.
Naša firma vrlo uspješno posluje već 25 godina u 38 zemalja Europe i svijeta.
Imamo sve certifikate da smo 100 % prirodni asortiman kako od strane Ministarstva Zdravlja tako i od međunarodnih kuća koje se bave certificiranjem dodataka prehrani.
Poslom preporuke prirodnih Calivita preparata bavim se preko 16 godina.Surađujem s timom liječnika ukoliko se radi o težim zdravstvenim problemima da bi dobili što kvalitetniju preporuku naših preparata.
Ako trebate pomoć u odabiru preparata javite mi se porukom u inbox. Preparate šaljemo brzom poštom iz našeg zastupstva u Sarajevu. Ukoliko imate naruđbu naših proizvoda u iznosu do 95 KM tada je poštarina 9KM, za prvu naruđbu proizvoda preko 95 KM je poštarina 4 KM, ZA sve naruđbe preko 200 KM poštarina je GRATIS. Ako …

Aптека извор на здравје - Почитувани читатели Македонија, тука може да се види Aптека извор на здравје

Aптека извор на здравје 


Што преставува CaliVita International CaliVita International е водечкаMLM компанија, која произведува и дистрибуира врвни производи во областа на здравјето и виталноста. Во асортиманот на производи влегуваат  додатоци во исхраната, витамини, козметика, електронски уреди и средства за домаќинство. CaliVita International е основана пред повеќе од 20 години и е застапена во повеќе од 30 држави.
Основата на CaliVita е здрав животен стил заедно со финансиска независност. Кога сте способни да ја избалансирате состојбата на Вашиот ум преку градењето на нови врски и по тој пат имате чувство за финансиски достигнувања, имате можност да бидете многу среќни на долгорочен план.

Квалитет и безбедност Ви ги гарантираме Конзумирањето на диеталните додатоци е корисен и интегрирам дел од модерниот животен стил. Голема е разликата кои производи и состојки ги кнзумирате. CaliVita International се труди да го обезбеди најдоброто за своите корисници.
Строга контрола на квалитетот

Nada Zdravković Tomić, dr Eisa Alizadeh - Motivacija i stručnost u gradnji mreže

Ovaj divan video preporučujem pogledati svima :)Pridružite nam se putem Calivita web site -vrijedi za Hrv.i inozemstvo - postanite potrošač naših preparata i osječati ćete se svakim danom sve bolje i bolje :)ŽELIM VAM OBILJE ZDRAVLJA I USPJEHA