nedjelja, 8. ožujka 2015.

Probavni problemi

Što je nadutost (meteorizam)?
Nadutost, meteorizam ili flatulencija je povećana količina zraka u probavnom sustavu i vrlo je čest problem naročito žena srednje i starije dobi. U normalnim okolnostima, koliformne (crijevne) i anaerobne bakterije proizvode manje količine plinova - ugljični dioksid, vodik i metan koje sačinjavaju većinu crijevnog plina. Manji dio odnosi se na sumpor koji je odgovoran za neugodan miris, a proizvod je određenih sojeva bakterija čiji se broj u crijevima neprirodno poveća zbog unosa hrane bogatom sumporom. Neki su ljudi genetički skloniji nadutosti zbog toga što imaju dulja crijeva ili tendenciju začepljenju pri čemu se toksični otpad koji nastaje probavom dulje zadržava u crijevima i bakterijama daje više vremena da proizvedu plinove. Uzrok može biti i nepodnošenje određenih namirnica (npr. mlijeko), upale crijeva, ili užurbani način života i brza (loša) prehrana.

Meteorizam (flatulancija ili nadutost) je fenomen koji ponajviše ovisi o vrsti hrane koju konzumiramo i vrsti bakterija koje imamo u crijevima. Zato je redoviti unos probavnih enzima i korisnih bakterija nužan za uspostavljanje i održavanje zdrave crijevne flore.

Zašto dolazi do stvaranja plinova?
Najčešći uzrok napuhavanja i pretjeranog nakupljanja plinova rezultat je kombinacije nedovoljnog žvakanja hrane (gutanja zraka) te vrstom namirnica i bakterija prisutnih u crijevima. Naime, prirodna sklonost stvaranju plinova povećava se s godinama nedostatkom enzima potrebnih za probavu (naročito ugljikohidrata pa nastaje fermentacija) i promjenama crijevne flore. Ukoliko je probavljanje hrane otežano smanjenom proizvodnjom probavnih enzima, veća količina polu razgrađene hrane dospijeva u debelo crijevo gdje dolazi do njihove fermentacije, a broj se štetnih bakterija povećava. Ovaj proces pojačava se sporijim pražnjenjem crijeva, zatvorom, prisutnošću divertikula (proširenja crijeva). Zbog toga uzimanje probavnih enzima Digestive Enzymes i Digest Ease znatno olakšava ovu situaciju.

Koja hrana potiče stvaranje plinova? 
Omiljena hrana bakterija fermentacije su, kao i naša: ugljikohidrati (šećer, žitarice, vlakna). Neki ugljikohidrati se ne mogu potpuno razgraditi (rafinoza) pa dolaze u debelo crijevo i bakterijama uljepšavaju dan uzrokujući gomilanje plinova (kupus, brokule, šparoge i neke žitarice). Drugi primjer je mliječni šećer laktoza čija je probavljivost ograničena, stoga konzumacija većih količina mliječnih proizvoda i mlijeka često izaziva vjetrove, nadutost, grčeve i proljev.


NEKOLIKO SAVJETA
 • Hranu treba dobro sažvakati.
  Gutamo li slabo prožvakanu hranu, s njom ćemo progutati i puno zraka koji će ostati ‘zarobljen’ u crijevima.
 • Paziti kako kombiniramo namirnice.
  Proteinske obroke (meso) i ugljikohidrate (krumpir, riža, tijesto, kruh) ne uzimati zajedno, već ih odvojeno kombinirati s kuhanim ili svježim povrćem.
 • Birati dobre ugljikohidrate.
  Treba odabrati cjelovite žitarice i rižu uz napomenu da takva hrana u početku može malo pojačati smetnje, dok se ne postigne regulacija stolice na dulji rok.
 • Opskrbiti probavni sustav zdravim bakterijama.
  Važno je osigurati stalan unos zdravih bakterija u svoj probavni sustav (pogotovo nakon antibiotskih kura). Tu nam pomažu naši vjerni proizvodi koji ih sadrže -  Probio Balance, Acidophilus / AC-Zymes.
 • Pomoći probavi enzimima.
  Probavni enzimi (Digestive Enzymes / Digest Ease) smanjuju ostatke neprobavljene hrane čime se smanjuje njihova prisutnost u debelom crijevu. Na taj se način aktivno smanjuje količina nastalog plina.
 • Obnoviti narušenu crijevnu floru.
  Probiotici ( Probio Balance / Acidophilus / AC-Zymes) pomoći će u obnavljanju narušenog stanja crijevne flore. U većini je slučajeva prije toga dobro najprije očistiti crijeva (prisutnu nepoželjnu crijevnu floru) koristeći proizvode ParaProtex i Digestive Enzymes u periodu od mjesec - dva.
 • Sve gore navedene proizvode možete u Hrvatskoj ili živite li u inozemstvu naručiti putem:Calivita web site ili
 • putem E-mail-a:mirta.mudri@gmail.com
 • ŽELIM VAM OBILJE ZDRAVLJA

Nema komentara:

Objavi komentar