subota, 28. veljače 2015.

Analgetik i antipiretik iz prirodne ljekarne

Analgetik i antipiretik iz prirodne ljekarne

Depositphotos_4319656.jpg
Kora bijele vrbe je već stoljećima poznata u popularnoj medicini kao analgetik i antipiretik, sredstvo za jačanje i čišćenje krvi. Njen ekstrakt koristio se za liječenje unutarnjeg krvarenja, gastroenteritisa, reumatizma i cistitisa. Često se koristila i kod problema s jetrom, bubrezima i srcem.
Njemački i francuski znanstvenici 1828. godine izolirali su aktivni sastojak biljke – salicin. Nekoliko godina poslije, kemičari su iz salicina dobili salicilnu kiselinu, koja je vrlo slična aspirinu. Industrijska proizvodnja aspirina počela je krajem 19. stoljeća. Međutim, aspirin može oštetiti probavni sustav ako se uzima u velikim količinama (može izazvati mučninu, krvarenje i pojavu želučanog vrijeda) i može izazvati alergijsku reakciju.
Koru bijele vrbe možemo zvati prirodnim aspirinom jer se salicin u tijelu pretvara u salicilnu kiselinu, ali bez neželjenih nuspojava.
Učinkovito ublažava glavobolju, akutnu mišićnu bol i druge akutne bolove (bolove u leđima i vratu). Smanjuje upalu i oticanje kod artiritisa, olakšave pokrete zglobova. Osim toga, može pomoći u ublažavanju menstruacijskih grčeva, jer salicin sprječava stvaranje prostaglandina, tvari sličnih hormonima, koji pojačavaju upalu i izazivaju bolove.
Preporuča se osobama iznad 40-te, jer pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka, a time može spriječiti i pojavu srčanog udara.
Kako pomaže kod boli u leđima
Kora bijele vrbe je učinkovit prirodni analgetik (sredstvo protiv bolova), što je vrlo korisno kod akutnih i kroničnih napadaja boli u leđima. Jedna velika prednost je da ova biljka nema neželjene probavne nuspojave poput tradicionalnih NSAR lijekova (aspirin ili ibuprofen), uz sposobnost da smanji upalu što pomaže vratiti pokretljivost i fleksibilnost mišića u leđima.
Nekoliko europskih zemalja odobrilo je uporabu kore bijele vrbe za bolove u leđima (lumbago) i upalne bolesti zglobova. Među ostalim, odobrenje i preporuke su izdali ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy), zatim njemačka Komisija E (BGA Comission E) koja odobrava uporabu kod lumbaga, povišene temperature, reumatskih bolesti te glavobolja.
Britanski Herbal Compendium indicira uporabu kod reumatskih tegoba te groznice povezane s gripom i prehladom, a Francuska odobrava korištenje kore bijele vrbe kao analgetika u tretmanu bolova – od glavobolje i kostobolje do zubobolje te kod tendinitisa i uganuća.
U narodnoj medicini kora bijele vrbe koristi se više stoljeća kao sredstvo protiv boli, upala, preporučuje se za sprječavanje stvaranja ugrušaka, kao antiseptik kod gripe i prehlade, grlobolje i povišene temperature (groznice), glavobolje, uganuća, tendinitisa i upale zglobova (artritis), zubobolje, kod bradavica, kod uloga (giht), menstruacijskih grčeva itd.
Kad vam je potrebna pomoć, posegnite u prirodnu ljekarnu!
whitewillow_100kaps_orange.jpg
100 kapsula
Cijena: 119,29 kn
Cijena za članove:
kartično i obročno plaćanje: 89,47 kn
ostala plaćanja: 85,00 kn
81 BB | 68,0 KB

White Willow - sastav jedne kapsule
Prah kore bijele vrbe (Salix alba) 400 mg
NARUČI ODMAH:Calivita web shop

Nema komentara:

Objavi komentar